Quantcast
Channel: Bengts nya villablogg
Viewing all 318 articles
Browse latest View live

1 GW och 11% solel passerat under årets bästa timme

$
0
0

Solel växer så att det knakar i Sverige och slår nya rekord. 5 juni kl. 11-13 i år passerades 1 GW inmatning av solel till svenska elnätet för första gången enligt data från Svenska Kraftnät. Ett nytt och hittills gällande rekord gjordes 22 juni kl. 12-13 med 1,06 GW inmatad solel. Det motsvarade 6,8% av Sveriges elproduktion och 9,4% av Sveriges elanvändning, vilket också är svenska rekord för solel.

Det är bara den el som matas in till nätet som mäts. Hur mycket solel som är egenanvänd av producenten är okänd, men låt säga att det var 20% under den högsta timmen för solel. Då betyder det att solel svarade för 11,5% av Sveriges elanvändning denna timme om vi antar att all solel används inom Sverige. De allra flesta solcellsanläggningar är hittills på byggnader och vi kan därför anta att solelen används lokalt, i byggnaden eller i grannskapet.

Intressant var att under denna timme producerade solkraft mera el än vindkraft, vilket hade hänt under 143 timmar i år till och med augusti.

Under 1027 av årets timmar till och med augusti översteg solel inmatad till nätet 3% av Sveriges elanvändning. Vi kommer att fortsätta att se en rejäl ökning för solkraft i Sverige under de närmaste åren. Börjar bli dags för Svenska Kraftnät att lägga till solkraft i produktionsstatistiken från Kontrollrummet 😉?

Andel solel inmatad till elnätet av Sveriges elanvändning per timme den 24 juni kl. 12-13.

Andel solel inmatad till elnätet av total elanvändning i Sverige per timme under åren 2017-2022, till och med augusti i år.

Andel solel inmatad till elnätet av total elproduktion i Sverige per timme nder åren 2017-2022, till och med augusti i år.


Regeringen höjer skattereduktion för solceller till 20%

$
0
0

Finansdepartementet lämnade idag “Förslag om förstärkt skattereduktion för installation av solceller“.

“Finansdepartementet remitterar i dag ett förslag om att höja skattereduktionen för installation av solceller från 15 procent till 20 procent.

I dag kan privatpersoner få en skattereduktion för att installera viss grön teknik, det så kallade gröna avdraget. Bland annat ges skattereduktion med 15 procent av arbets- och materialkostnaderna för installation av solceller. Detta stöd kan bidra till att fler hushåll väljer att installera solceller, vilket i sin tur kan leda till ökad produktion av förnybar el och minskat beroende av fossilbaserad elproduktion. Efterfrågan på solceller bör stimuleras ytterligare. Därför bör subventionsgraden för installation av solceller höjas från 15 till 20 procent.

Förslaget bedöms minska skatteintäkterna med 0,28 miljarder kronor per år från och med 2023.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har kommit överens om att förslaget ska genomföras.”

Det var överraskande snabbt agerat av regeringen att redan två dagar efter regeringsförklaringen komma med ett förslag på energiområdet och som gynnar produktion av solel hos privatpersoner. Tack!

Läs mer om skattereduktion för grön teknik hos Skatteverket.

Kan vi hoppas på en fortsättning i samma anda? Solcellinstallationer är snabba att bygga och det finns en stor potential även hos företag och speciellt på större  byggnader. Begränsningen att man idag måste betala energiskatt på egenanvänd el om anläggningens storlek överskrider 500 kW är kanske den hårdaste i Europa, så den begränsningen kan vi ta bort.

Regeringen vilseleder om Sveriges elförsörjning

$
0
0

Vid regeringsförklaringen i tisdags påstod Ulf Kristersson att ”Fram till rätt nyligen, var Sverige självförsörjande på el alla årets dagar, alla dygnets timmar”. Det är häpnadsväckande felaktigt. Det är precis tvärtom i verkligheten. Är talskrivaren helt okunnig eller försöker regeringen medvetet vilseleda svenska folket för att motivera sin satsning på ny kärnkraft?

Under åren 1970-2010 var Sverige ömsom nettoimportör eller nettoexportör av el på årsbasis, se nedanstående diagram. Exempelvis var Sverige nettoimportör av el mellan ca 2 500 och ca 5 800 timmar under 2007-2010 enligt Svenska Kraftnäts statistik, se nedanstående diagram. Därefter har trenden varit att vår elimport har minskat. Under 2017-2021 var Sverige nettoimportör under endast 263-609 timmar. Under 2022 var vi nettoimportör under enbart 52 timmar till och med augusti. Svenska Kraftnät angav i ett pressmeddelande 31 augusti att ”Under en normal vinter är Sverige beroende av import 36 timmar för att upprätthålla effektbehovet”, men om Ringhals 4 är ur drift hela vintern kan det öka till 149 timmar uppger man. Med tanke på att året har 8760 timmar är det väldigt få timmar som vi idag är beroende av elimport från andra länder. Sverige har under de senaste 50 åren aldrig varit mindre beroende av import av el än idag.

Vi har aldrig haft så gott om el som idag. Sedan 2011 har Sverige varit nettoexportör på årsbasis och under 2019-2021 var exporten rekordhöga 25-26 TWh årligen, som var 15-16% av vår årliga elproduktion på 161-166 TWh. Det har uppmärksammats av utländsk media att Sverige var Europas största nettoexportör av el under första halvåret i år med 16 TWh. En anledning till den ökade exporten är Sveriges minskade elanvändning under 2000-talet. 2001 toppade Sveriges elanvändning inom landet på 150,3 TWh enligt SCB:s statistik, se nedanstående diagram. Under 2016-2021 har den varit i genomsnitt 140 TWh. Vår elanvändning är idag på samma nivå som för 35 år sedan enligt Energimyndighetens Energiläget i siffror 2022, vilket kanske höjer på ögonbrynen hos de som tror att vår elanvändning ständigt ökar.

Minskningen av Sveriges elanvändning under 2000-talet på ca 10 TWh motsvarar nästan den mängd el som skulle krävas om Sveriges alla personbilar vore elbilar. Under 2021 körde Sveriges personbilar 6,4 miljarder mil enligt statistik från Trafikanalys. Antaget att en elbil i genomsnitt drar 2 kWh/mil skulle 12,8 TWh/år behövas om alla personbilar vore elbilar idag.

En annan anledning till den ökade exporten är ökad elproduktion,se nedanstående diagram. Kärnkraften har backat, men det har mer än väl kompenserats av kraftigt ökad vindkraft, kraftvärme har ökat och även solkraft börjar nu märkas i statistiken.

Regeringen behöver presentera korrekta fakta om vår elanvändning och sluta att leka fablernas värld.

Klicka på nedanstående diagram för att se dem i större skala.

Nettoexport av el (blå kurva, negativa värden innebär nettoimport, skala till vänster) och andel kärnkraft i Sveriges elproduktion (röd linje, skala till höger) under 1970-2021. Data från Energimyndigheten (Energiläget i siffror och för 2021 pressrelease).

Antal timmar med nettoimport av el i Sverige 2007-2022 (till och med augusti). Data från Svenska Kraftnät.

Sveriges elanvändning 1970-2021 med data från Energimyndigheten (Energiläget i siffror och för 2021 från pressrelease) och från SCB. Den röda linjen visar elbehovet om alla personbilar vore elbilar med 2021 års körsträcka (Trafikanalys) och antaget 2 kWh/mil för elbil.

Elanvändning per sektor i Sverige 2000-2020. Data från Energimyndigheten (Energiläget i siffror 2022).

Sveriges elproduktion per kraftslag 1970-2021. Data från Energimyndigheten (Energiläget i siffror och för 2021 pressrelease)

”Elbrist” och risk för bortkoppling av el

$
0
0

Fick många kommentarer av en läsare i ett inlägg varav några enligt nedan, som gjorde att det behövdes en längre utläggning med mina personliga tankar.

”Jag har undrat hur det kan komma sig att vi kan exportera el, när man hotar med att stänga av elen i södra Sverige. Att talskrivaren har fel vad gäller historiska fakta är beklagligt, men det är inte historien som är intressant nu, utan framtiden.

Som jag uppfattat det så är det el-producenterna som hotar med att stänga av elen i södra Sverige för vissa konsumenter och de är de som nekat Pågens bageri att bygga ut!

Ljuger el-producenterna?”

Verklighetsförankring

Jag tycker det är ett självklart krav med en verklighetsförankrad beskrivning av historien och nuläget från regeringen, vårt politiska högsta styrande organ. Om vi inte kan lita på våra högsta politiker tappar vi tilltron till landets styre. Med sin beskrivning enligt inlägget “Regeringen vilseleder om Sveriges elförsörjning” grundlurar man svenska befolkningen och använder det som ett argument för sin energipolitik. Det var dessutom inte enda märkliga uttalandet vid regeringsförklaringen.  Ulf Kristersson sa också att Sverige blev ”en av världens första, nästan helt fossilfria industrinationer” på 1970-talet. “Som är i stil med att jorden skulle vara platt” var en kommentar i media.

President Trump vill göra kolindustrin stor igen i USA, men han hade inte koll på verkligheten och det gick åt rakt motsatt håll för USA:s kolindustri under Trumps tid som president. Nya regeringen vill göra kärnkraften stor igen i Sverige. De verkar inte heller ha koll på verkligheten, så vi får väl se…

”Elbrist” – Effekt och energi

Även studenter på universitet kan ibland ha svårt att skilja på energi och effekt, vilket är nödvändigt för att förstå fallet Pågen i Skåne. Media använder ofta benämningen elbrist som späder på förvirringen eftersom det är ett tvetydigt begrepp. Det förklaras inte alltid om det handlar om brist på effekt eller energi eller bådadera.

I ett inslag från SVT 2019 förklaras problematiken för Pågen bättre: ”Enligt Eon är det inte tillgången på el som är problemet, utan istället Svenska kraftnäts ledningsnät i Skåne som har bristande kapacitet. Som det ser ut nu är planen att elnätet ska vara utbyggt år 2028, fram tills dess kommer det skånska elnätet att vara begränsat, enligt Eon.”

På vår mikrovågsugn står det bland annat 1 000. När vi trycker på den knappen går den igång med en effekt på 1 000 W = 1 kW, som vi kan kalla kapacitet. Om den körs en timme har vi använt 1 kW*1 h = 1 kWh energi, som vi kan kalla mängd. Men om det skulle vara så att elkablarna till mikrovågsugnen är underdimensionerade så att de bara kan leverera effekten 500 W, skulle vi kunna lösa det genom att köra ugnen två timmar, vi har då använt 500 W*2 h = 1000 Wh = 1 kWh energi. Mängden elenergi finns men inte kapaciteten i elnätet.

I fallet Pågen är det likadant, det finns tillräckligt med elenergi (mängd) men elnätet klarar inte av att leverera tillräckligt hög effekt (kapacitet). Elnätet behöver därför byggas ut, inte bara i Skåne utan också på flera andra håll i landet, och det kommer att ta åtskilliga år.

Bortkoppling av el?

Rop om att ”vargen kommer” hörs i media när det gäller risken för bortkoppling av el i vinter. Svenska kraftnät angav i en pressrelease 31 augusti att ”Risken för bortkoppling av el i vinter har ökat”. För att en bortkoppling ska ske behövs att flera saker inträffa samtidigt: en vinterdag med sträng kyla i hela Sverige, med liten elproduktion från vindkraft (vanligen lite mindre blåsigt vid sträng kyla), att ingen eller inte tillräcklig import är möjlig från utlandet på grund av minskad elproduktion i övriga Europa (man ser en ökad risk för detta), att Ringhals 4 fortsätter att vara ur drift hela vintern (avställningen förlängd till 31 januari) och att vi fortsätter vår elanvändning som vanligt. I den sista punkten ser vi en möjlig lösning som gör att risken för bortkoppling försvinner som jag ser det.

Svenska Kraftnät anger att den “saknade” effekten rör sig om ”200-600 MW under en vinterdag med maxförbrukning. Det skulle motsvara som mesta cirka två procent av den totala elförbrukningen i Sverige.” Om vi skulle spara 2% eller mer av vår elanvändning under de få timmar det rör sig om skulle alltså inte någon bortkoppling behövas. Vi såg att i september minskade Sveriges elanvändning med 4,3% jämfört med september 2021. Svenska Kraftnät skriver ”det är hushållen som står för hela minskningen och lite till, medan övriga elförbrukare – framför allt industrin – ökar marginellt. I siffror är hushållens minskning 18 procent, medan övrigt ökar med 1 procent.”

Jag tror därför att hushållen med enkla åtgärder skulle kunna se till att ingen bortkoppling behövs bara vi får signaler om vilka timmar som är de kritiska. Vi kan då låta bli att använda ugnen, mikrovågsugnen, torktumlare, elbilsladdning, bastu eller annat som drar mycket el, minska belysningen, hålla igen på användningen av varmvatten etc. under de få timmar det är nödvändigt att hålla nere elanvändningen. Det är detta som kallas användarflexibilitet. Media borde därför tala om för hushållen hur man förbereder sig för att spara på el vid dessa tillfällen istället för att skrämma upp folk med ökad risk för bortkoppling.

99,85% självförsörjningsgrad på el 2021

Under 2021 var Sveriges bruttoimport av el 8 269 GWh enigt Svenska Kraftnäts statistik. Men 8 054 GWh var utlandets transitering via Sverige till något annat land. Det betyder att Sverige bara importerade 215 GWh (0,15% av Sveriges elanvändning på ca 140 TWh) för eget bruk i Sverige under 2021. Det gör att Sverige självförsörjningsgrad på el var 99,85% under 2021, om vi bortser från att kärnkraften är helt beroende av import av uran eller kärnbränsle.

Vad göra härnäst?

Mer elproduktion skulle behövas i söder. Den nya regeringen vill enligt Tidöavtalet storsatsa på kärnkraft. Men det kommer rimligen att ta minst tio år innan vi har någon ny kärnkraft i drift. Ny kärnkraft är därför inte någon lösning inom det närmaste årtiondet.

Det är fritt fram att bygga ny kärnkraft, men vem är villig att ta riskerna? Det är långa byggtider där saker kan hända under byggtiden (kärnkraftverket Olkiluoto 3 i Finland som förväntas vara i full drift i december i år blev försenat 13 år när det 17 år efter byggstart togs i drift i år), det rör sig om en investering av skyhöga belopp i något som kan ge intäkter tidigast om tio år, där produktionskostnaden är högre per kWh än för vind- och solkraft samt där villkoren för ny kärnkraft kan förändras under tiden beroende på vilken politik som förs av den sittande regeringen.

Kraftvärme har möjligheter att öka sin elproduktion, vilket bör stödjas. Stora möjligheter finns att snabbt bygga ny vindkraft och solkraft. Här behöver man fundera på tillståndsprocesserna. 76% av alla vindkraftsprojekt stoppades ifjol av veto från kommunerna enligt Svensk Vindenergi. I Skåne finns ansökningar på solkraft som skulle kunna öka Skånes elproduktion med 27%. Men eftersom solcellsparkerna är tänkta att byggas på jordbruksmark säger länsstyrelsen i Skåne nej och det har blivit långdragna processer med överklaganden som gått till mark- och miljödomstolen och mark- och miljööverdomstolen för avgörande. Här behöver vi tänka till för att lösa dessa konflikter när regioner önskar mer elproduktion men samtidigt säger nej till utbyggnad av vind- och solkraft, som är de främsta kraftslagen som kortsiktigt kan ge ett rejält tillskott till Sveriges elproduktion. När det gäller solcellsparker är “agrivoltaics” en intressant lösning där jordbruk och solelproduktion samsas på samma mark och som skulle kunna lösa markkonflikten.

Den absolut snabbaste och billigaste åtgärden är att vi ser över vår elanvändning. Regeringen bör kraftigt stödja åtgärder för energieffektivisering. Hushållens kraftigt minskade elanvändning under september i år visar att det finns stora möjligheter att spara el. Det är måhända ett tecken på att elen tidigare varit så billig att vi inte behövt bry oss så mycket om hur stor vår elanvändning är. Men med de mycket höga elpriser vi har fått har det blivit en väckarklocka för alla elköpare. Att införa ett högkostnadsskydd för elanvändningen skulle dock motverka drivkraften att spara på el, så här gäller det att tänka till hur en sådan ska utformas.

Det finns lösningar för framtiden. Men vi kan inte ensidigt sätta vårt hopp till ny kärnkraft och tro att jultomten kommer med en lösning nästa årtionde. Vi måste stödja alla åtgärder som kan göra skillnad nu och inom de allra närmaste åren.

Kan vi ha en stor mängd sol- och vindkraft i Sveriges elsystem?

$
0
0

Det kom en kommentar på ett tidigare inlägg:

”Mängden solceller och vindkraft kommer dock inte att lösa något problem i elförsörjningen. man måste fortfarande ha kapacitet för att producera el en vindstilla natt. och underhållskostnaden på de kraftverken kommer att vara i princip den samma, Man får således betala för reservkapacitet som inte behöver användas så ofta. Ju mer sol och ju dyrare kommer elen att bli. Dessutom behövs stora generatorer i nätet för stabil elleverans. små producenter som vind och sol kommer således aldrig att vara ett gångbart alternativ förutom som komplement.”

Ligger det något i dessa åsikter? Här några betraktelser i ämnena.

Årets julklapp till regeringen och riksdagens ledamöter

Rapporten ”Är kärnkraften nödvändig för en fossilfri, svensk, elproduktion?” från 2020 borde bli årets julklapp till regeringen och riksdagens ledamöter. Den är skriven av fem professorer och en forskare, däribland Lennart Söder, professor inom elkraftsystem vid KTH, och Tomas Kåberger, affilierad professor vid Chalmers och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten. De skriver att

”Den slutsats vi drar är att kärnkraften inte är nödvändig för att vi ska kunna få ett stabilt, säkert och fossilfritt elsystem i Sverige i framtiden. Ett elsystem med stor mängd sol- och vindkraft ser dock annorlunda ut än ett med stor mängd kärnkraft.”

Svaret på rubrikens fråga är alltså ja. Nyckeln till förståelse är ordet ”annorlunda” elsystem enligt författarnas sista mening. Vi behöver befria oss från tankarna att morgondagens elsystem måste se ut precis som idag.

Vindkraft

Olyckskorpar har kraxat tidigare om vindkraft, men de flesta har tystnat nu eftersom det visat sig att de har haft fel. 21 december 2009 kunde man läsa i Ny Teknik att Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott trodde på högst 10 TWh vindkraft i Sverige:

”10 TWh eller 30 TWh? Själva sakfrågan handlar om att Energiutskottet kommit fram till att vindkraftens andel i den svenska elproduktionen av ekonomiska effektivitetsskäl knappast kan överstiga 10 TWh (terawattimmar) på årsbasis medan Kåberger, Alterå och Söder menar att 30 TWh skall vara möjligt.”

Vindkraften passerade 10 TWh redan fem år senare enligt SCB:s statistik.

De optimistiska trodde alltså på 30 TWh vindkraft för 13 år sedan, vilket vi kommer att passera i år. Vindkraften producerade 27,4-27,5 TWh under 2020 och 2021. Hittills i år vindkraften redan producerat ca 27 TWh och Svensk Vindenergi trodde tidigare i år på ca 35 TWh vindkraft under 2022 och att 50 TWh kan passeras 2024.

Solkraft

Solkraft växer så att det knakar, om än från en mycket lägre nivå än vindkraft. Nyckeln till storskalig solkraft är tillståndsfrågor för solcellsparker. Bara i Skåne finns ansökningar på solkraft som skulle kunna öka Skånes elproduktion med 27%.

Reglerkraft

Eftersom vi ifjol hade en självförsörjningsgrad på 99,85% enligt min beräkning och bara behövde importera 251 GWh för eget bruk är behovet av mera reglerkraft en icke-fråga i dagsläget som jag ser det. Sveriges elanvändning är inte i något direkt ökande, den har varit runt 140 TWh under senaste tio åren, se nedanstående diagram, utan det är istället elproduktionen som har ökat som gjort att vi har rekordstora överskott av el som vi exporterar. Vattenkraften räcker väl till som reglerkraft i Sverige i nuläget.

Läs även professor Lennart Söders debattartikel ”Ställ rätt fråga om vindtillgång när det är kallt” från 2017. Han skriver där att

”Ja, vindkraftens produktion varierar, även vid hög elkonsumtion. Men de studier som gjorts hittills ger på intet sätt något stöd för hypotesen att det skulle blåsa mindre vid just dessa tillfällen.”

Mera elproduktion sänker elpriset

I debattartikeln ”Kommuner, säg ja till vindkraft för att få lägre elpriser” från februari 2022 anges att

”Vindkraften är det kraftslag som har klart lägst produktionskostnader, och dess prisdämpande effekt bekräftas i en ny analys av Sweco. Varje TWh vindkraft som tillkommer mellan 2022 och 2025 sänker årsmedelpriset på el med 0,4 öre per kilowattimme (kWh) i Sveriges södra elområden SE3 och SE4, enligt Sweco. Under tidsperioden byggs 20 TWh vindkraft och prispressen i syd blir således totalt 8 öre per kWh.”

Vi har också sett att vi nyligen, 5-6 oktober, hade negativa spotpriser i Sverige när det blåste mycket. Det hände första gången 20 februari 2020 och man tror att det kommer att bli vanligare i framtiden när andelen vindkraft ökar.

När det gäller solkraft är teorin att om det blir hög andel solkraft kommer det att sänka elpriset dagtid under soliga dagar.

En läsvärd artikel är också ”Något har hänt när en åsikt är mer giltig än kunskap” i VLT.

Sveriges årliga elanvändning 2000-2021 enligt statistik från SCB för 2001-2020 och Energimyndigheten (Energiläget i siffror 2022 för år 2000 och pressrelease från Energimyndigheten för 2021).

Tävling – Senaste timmen Sverige var nettoimportör av el?

$
0
0

Om du vill veta mer om hur det ser ut med elförsörjningen i Sverige och vårt grannland Finland bjuder jag in till en liten tävling med några frågor enligt nedan. Passar även bra som övning för studerande.

En jämförelse mellan Sverige och Finland kan vara intressant då Sverige är en stor exportör av el och Finland är en stor importör av el. Det finns möjlighet till överföring av el mellan de båda länder via de svenska elområdena 1 (längst i norr) och 3 (mellan Uppland och södra Finland). Finland har även elförbindelser med Norge, Estland och Ryssland. Den finska elhandeln med Ryssland avbröts dock den 14 maj i år.

Hjälpmedel

  • Kontrollrummet, Svenska Kraftnät. Där kan du längst ner på sidan se hur mycket el olika kraftslag producerar och om Sverige är nettoexportör eller nettoimportör av el. Du kan föra muspekaren över diagrammet och se variationer över en dag samt välja valfri dag i datumväljaren ovanför diagrammet.
  • Elstatistik, Svenska Kraftnät. Är du bekant med Excel kan du använda Excel-filen ”Förbrukning och tillförsel per timme (i normaltid) 2022” som timme för timme visar elproduktion från olika kraftslag och om det är nettoexport (negativt värde) eller nettoimport (positivt värde). Den fil som finns där för tillfället har värden till och med september.

Frågor

  1. Vilken var den senaste timmen Sverige var nettoimportör av el i år?
  2. Under hur många timmar i år har Sverige varit nettoimportör av el?
  3. Hur stor har nettoimporten av el varit som mest i år under högsta timmen? Ge svaret i MW
    (Effekten 1 MW = 1 000 kW, under en timme används då energin 1 MWh = 1 000 kWh).

Jämför gärna med vårt grannland Finland. Välj Finland i menyraden ovanför kraftfördelningen i Kontrollrummet.

  1. Vilken var den senaste timmen Finland var nettoexportör av el i år?
    Titta på kartan i Kontrollrummet som visar elkraftflödena med blå pilar. Även här kan du välja olika tider under dagen och olika datum.
  1. Till vilket land exporterade Sverige mest el under 2021?
    Om du vill se till vilka länder och hur mycket el Sverige exporterade och importerade el under 2021 kan du titta i den arkiverade filen  “Statistik hela landet per månad 2021” under Elstatistik. Bläddra längst ner i fliken ”Hela året”.
  1. Borde Sverige eller Finland vara mest orolig för bortkoppling av el kommande vinter?
  1. Är Sverige eller Finland mest orolig för bortkoppling av el kommande vinter?
    Läs “Flera saker ska gå fel för att bristen på el ska bli verklighet” (Finland) och “Risken för bortkoppling av el i vinter har ökat” (Sverige).

Kraftfördelning för Sveriges elproduktion och nettoexport av el. 2022-10-27 kl. 21.45. Från Kontrollrummet hos Svenska Kraftnät.

Flöden av el mellan olika länder visas med blå pilar. 2022-10-27 kl. 21.45. På grund av ett fel på sidan är prisinformationen inte uppdaterad. Från Kontrollrummet hos Svenska Kraftnät.

Solcellparker i Skåne i domstolscirkus

$
0
0

Idag kom två domar rörande två solcellsparker i Skåne tänkta att byggas på jordbruksmark, där länsstyrelsen i Skåne överklagat domar i Mark- och miljödomstolen till Mark- och miljööverdomstolen som är den högsta instansen i sådana här ärenden. Båda domarna fastställer länsstyrelsens beslut att “förbjuda verksamheten”.

Ängelholms kommun

Mål: M 15064-21 – Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt¨

”MÖD har bedömt att en solcellsanläggning tar brukningsvärd jordbruksmark i anspråk, att anläggningen i och för sig kan anses tillgodose ett väsentligt samhällsintresse men att det inte är utrett att behovet inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk. Eftersom anläggningen därmed inte är förenlig med 3 kap. 4 § miljöbalken har MÖD, med ändring av MMD:s dom, fastställt länsstyrelsens beslut att förbjuda verksamheten.”

Kristianstads kommun

Mål: M 1026-22 – Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt

”MÖD har bedömt att en solcellsanläggning tar brukningsvärd jordbruksmark i anspråk, att anläggningen i och för sig kan anses tillgodose ett väsentligt samhällsintresse men att det inte är utrett att behovet inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk. Eftersom anläggningen därmed inte är förenlig med 3 kap. 4 § miljöbalken har MÖD, med ändring av MMD:s dom, fastställt länsstyrelsens beslut att förbjuda verksamheten.”

Helsingborgs kommun

Som väntat har dessutom länsstyrelsen i Skåne överklagat en dom från Miljö- och markdomstolen gällande en av European Energy planerad solcellspark i Svedberga. European Energy är dock fortsatt optimistiska enligt en pressrelease från idag: Goda förhoppningar om solpark i Svedberga – trots länsstyrelsens överklagan.

Mark- och miljödomstolen är första instans och efter länsstyrelsens överklagan går nu även i detta ärende till högsta instansen Mark- och miljööverdomstolen.

Miljöbalken

Denna domstolscirkus har sitt ursprung i skrivningen i Miljöbalken, där det står att

3 kap. Grundläggande bestämmelser för hushållning med mark- och vattenområden

Särskilda markanvändningsintressen

4 §   Jord- och skogsbruk är av nationell betydelse.

Brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.

Skogsmark som har betydelse för skogsnäringen skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra ett rationellt skogsbruk.

Det är utmärkt att mark- och miljööverdomstolen anger att solcellsparkerna kan “tillgodose ett väsentligt samhällsintresse”, men de hakar upp sig på miljöbalkens “och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk”.

Här krävs en översyn av riktlinjerna om solcellsparker ska kunna ge ett väsentligt bidrag till Sveriges elförsörjning. Det krävs ytor på storleksordningen 10 000 ha (100 km2 = 0,022% av Sveriges yta, inklusive vatten inland) om solel ska bli några procent av Sveriges elanvändning. Var hittar vi dessa alternativa ytor? Se nedanstående diagram som visar markanvändningen i Sverige. Det måste också finnas en rimlig närhet till nätanslutningar, som är en av de stora frågorna för solcellsparker idag. Det behöver vara hyggligt plan mark, med minimal skuggning och som som inte kräver någon speciell markberedning för att hålla nere investeringskostnaden och ge lönsamma installationer.

Det finns också en möjlighet att med solbruk (“agrivoltaics”) kombinera solelproduktion och jordbruk på samma mark som kan lösa den markkonflikt som finns vid anläggande av solcellsparker på jordbruksmark. Besvärande är dessutom att samrådsärenden hanteras olika i olika länsstyrelser, där solcellsparker på jordbruksmark möter störst motstånd hos länsstyrelsen i Skåne.

PS. Gjorde en justering av ytorna, det blev fel i första versionen.

Markanvändningen i Sverige. Data från SCB publicerade 2019. Naturligt gräsbevuxen mark är mest fjällområden (ca 97%) + alvarliknande mark etc.

Ska vi vika “Solbruk” som svensk översättning av “Agrivoltaics”?

$
0
0

Det saknas en etablerad och entydig svensk översättning av engelskans ”Agrivoltaics”, som är en kombination av “agriculture” (jordbruk, lantbruk) och “photovoltaics” (solceller).

Solbruk

Solbruk kan vara ett lämpligt ord. Det har redan använts av några, men kanske inte alltid för “agrivoltaics”. Jag själv har börjat att använda detta ord, brukar skriva som solbruk (“agrivoltaics”), som kanske behövs innan ordet blivit mera etablerat.

Det finns ett murbruk som heter solbruk, men risken för sammanblandning är minimal tror jag.

Solbrukare

Som en konsekvens blir en jordbrukare/lantbrukare som bedriver solbruk då en solbrukare 😊. En sökning med Google visar att även detta ord har använts av några, åtminstone sedan något år tillbaka.

Vore bra att få in i nyordslistan.

Vad tycker du om dessa ord?

PS 2 december. La in denna bild som visar vilka ord som använts i engelskspråkig vetenskaplig litteratur. Den visades av Fraunhofer ISE vid ett möte i IEA PVPS Task 13 som hölls i Frankfurt 4 oktober i år. Agrivoltaic(s) var vanligast.

Termer använda i engelskspråkig, vetenskaplig litteratur för kombinationen jordbruk och solcellsanläggning på samma mark. Bilden från en undersökning Fraunhofer ISE gjort som visades på ett möte i IEA PVPS Task 13 i Frankfurt den 4 oktober 2022.


Workshop: Utvärdering av det första agrivoltaiska systemet i Sverige – 26 Januari

$
0
0

Mälardalens universitet inbjuder till workshop den 26 januari 2023 i projektet “Utvärdering av det första agrivoltaiska systemet i Sverige” med program enligt nedan. Det är även möjligt att delta online. Anmäl dig här.

Program
13:15-13:30 Introduction, Pietro Elia Campana (MDU)

13:30-13:40 A farmer perspective, Ulf Andersson (Kärrbo Prästgård AB)

13:40-14:00 Potentials of agrivoltaic systems in Sweden, Bengt Stridh (MDU)

14:00-14:20 The first agrivoltaic system in Sweden, Axel Alm (Solkompaniet Sverige AB)

14:20-14:50 Break

14:50-15:10 Evaluation of the crop grown in the agrivoltaic system, Torsten Hörndahl (SLU)

15:10-15:30 Integrated modelling of agrivoltaic systems, Pietro Elia Campana (MDU)

15:30-15:45 Future directions of research activities on agrivoltaic systems, Sebastian Zainali and Silvia Ma Lu (MDU)

15:45-16:00 Discussion and conclusions, Pietro Elia Campana and Bengt Stridh (MDU)

Försumbar risk för eleffektbrist i Sverige

$
0
0

En kommentar till inlägget ”Elbrist” och risk för bortkoppling av el löd (mitt tillägg av referens till Svenska Kraftnäts rapport från maj 2022).

”Nedan visas Svenska kraftnäts prognos för effektbalansen under topplasttimmen kommande år. Är inte det ganska alarmerande?”

normalvinter tioårsvinter tjugoårsvinter
2022/2023 -1 400 – 2 700 – 3 100
2023/2024 -1 800 – 3 200 – 3 500
2024/2025 -2 800 – 4 200 – 4 500
2025/2026 -4 400 – 5 800 – 6 200

Nej, är min tro. Utvecklar mina tankar här nedan.

Eleffektbrist eller inte?

En fråga man kan ställa är om det finns någon risk för eleffektbrist i Sverige i vinter eller närmaste kommande vintrar och i sådana fall under hur lång tid? Att bara titta på en enstaka topplasttimme ger inte hela bilden.

Svenska Kraftnät har i den färska rapporten ”Kortsiktig marknadsanalys 2022 – Analys av kraftsystemet 2023-2027” studerat frågan om risk för effektbrist de kommande fem åren. Resultaten blev enligt nedanstående tabell, där ”LOLE (Loss Of Load Expectation) och EENS (Expected Energy Not Served). LOLE mäts i tid (antal timmar per år med effektbrist). EENS mäts i antal MWh per år som efterfrågas men inte kan levereras.”

Från Svenska Kraftnäts rapport “Kortsiktig marknadsanalys 2022“.

Genomsnittlig risk för effektbrist förväntas öka från 0,2 timmar 2023 till 9,6 timmar 2027, om det inte finns någon effektreserv kvar och utan hänsyn till en minskad elanvändning (5% minskning i Europa, inklusive Sverige). Med effektreserv kvar och minskad elanvändning förväntas tiden med effektbrist sjunka till mindre än 0,1 timmar 2023-2026 och 1,9 timmar 2027.

En prognos är en prognos

En prognos är ingen sanning för den verkligen inträffat. Svenska Kraftnäts prognos bygger på många antaganden, som alla har vissa osäkerheter. Vi vet alla hur svårt det är att sia om framtiden. Inte minst gäller det i nuläget elfrågor där vi inte är ett isolerat land oberoende av vad som händer i andra länder, inte bara hos våra närmaste grannländer utan även i hela Europa.

Här nedan några antaganden som Svenska Krafnät gjort som bidrar till prognosernas osäkerheter

”Sverige fortsätter vara nettoexportör, men elenergiöverskottet minskar från 28 till 6 TWh under analysperioden och för vissa väderår får Sverige en negativ energibalans år 2027. Detta beror på en kraftigt ökad elanvändning under analysperioden och trots en stor utbyggnad av vindkraft så hinner inte produktionen byggas ut i samma takt som efterfrågan spås öka.

De främsta drivkrafterna bakom utvecklingen är elektrifiering av transportsektorn och ökning av den elintensiva industrin.

Erfarenheter från stora investeringsprojekt visar dock att osäkerheter kan senarelägga tidplaner vilket i så fall kan medföra att den ökade elanvändningen förskjuts i tiden.

För Sverige antas 254 MW efterfrågeflexibilitet i modellen. Detta skulle kunna vara pappersindustri eller annan verksamhet som minskar sin elanvändning vid höga elpriser.”

Svenska Kraftnät tror i sin prognos att Sveriges elanvändning ökar från 144 TWh år 2023 till 189 TWh år 2027, en ökning med 45 TWh på fyra år. Med tanke på att elanvändningen var 136,6 TWh under 2022 enligt preliminär statistik från Energiföretagen och har varit i genomsnitt 139 TWh under senaste tio åren är det en gigantisk ökning på så få år. Om elanvändningen för 2022 stämmer kan man börja med att ifrågasätta om vi når 144 TWh under 2023.

Om Sveriges 5,7 miljoner personbilar i trafik 2021 som körde 6,4 miljarder mil enligt Trafikanalys skulle vara elbilar med en elanvändning på 2 kWh/mil skulle 12,8 TWh el behövas. Det kommer dock att dröja till långt in på 2030-talet innan vi är där. Det tar tid att byta ut hela personbilflottan. Regeringens slopande av miljöbonusen för elbilar kan dessutom hämma köplustan hos privatpersoner att köpa eller leasa elbilar. Det är inte elbilar som kommer att svara för den stora förväntade ökningen av elanvändningen under de närmaste fem åren.

Industrins planer på elektrifiering bygger på tillverkning av vätgas med elektrolys. Det krävs ca 50 kWh el för att tillverka 1 kg vätgas med elektrolys av vatten till vätgas och syrgas. För de mängder av vätgas man tänker sig rör det sig om tiotals TWh med el som behövs enbart hos LKAB. Produktionskostnaden för denna vätgas beror till övervägande del på elpriset. Med tanke på att elpriserna rakat i höjden och att högre elpriser förväntas hålla i sig några år kan det vara en hämmande faktor för hur snabbt utvecklingen kommer att gå.

Om dessutom utbyggnaden av elproduktion inte hänger med önskat behov kommer det att fördröja planerna och att hålla elpriserna uppe. Å andra sidan bör högre elpriser locka till mera investeringar i elproduktion. Men långdragna tillståndsprocesser för speciellt vindkraft, men även för solkraftparker, påverkar hur snabbt ny elproduktion kan komma i drift. Ny kärnkraft kommer att dröja minst tio år till, se exempelvis rapport från WSP.

Högre elpriser bör även att gynna energieffektiviseringar som varit vilande under år vi haft låga priser. Sådan åtgärder motverkas dock av regeringens nyligen beslutade elstöd.

Det finns därför skäl att tro att Sverige inte kommer att öka elanvändningen med 45 TWh de kommande fem åren.

254 MW är i ungefär 1% av Sveriges högsta använda eleffekt på ca 22-26 GW under senaste årtiondet. Under de avslutande månaderna av 2022 minskade Sveriges temperaturkorrigerade elanvändning med 5% i september, 6,3% i oktober och 6% i november jämfört med 2021 enligt Svenska Kraftnät, huvudsakligen beroende på att hushållen minskade sin elanvändning. Om man även tar med de svenska hushållen i efterfrågeflexibiliteten bör den var mycket större än blygsamma 254 MW.

En trend är att antalet timmar med nettoimport av el i Sverige har minskat kraftigt under senaste drygt tio åren, på grund av en ökad elproduktion och minskad elanvändning under 2000-talet. En annan trend har under 15 senaste åren varit att den högsta effekten vi importerat har minskat och den högsta effekten vi exporterat har ökat. Se diagrammen här nedan.

Lägg därtill att vår granne Norge tillsammans med Sverige är Europas största elexportörer. En slutsats blir att det är försumbar risk för eleffektbrist i Sverige denna eller de närmaste kommande vintrarna.

Sveriges årliga inrikes elanvändning och elproduktion under 2001-2022. Data från SCB och för 2022 preliminär statistik från Energiföretagen.

Antal timmar per år med nettoimport av el i Sverige 2007-2022 (till och med november). Data från Svenska Kraftnät.

Max nettoimport och max nettoexport av el i Sverige per år under 2007-2022 (till och med november). Data från Svenska Kraftnät.

Rekord för solel under 2022

$
0
0

2022 blev ett fantastiskt år för solel i Sverige. Enligt Svenska Kraftnäts elstatistik matades 1,10 TWh solel in till nätet, vilken är ett nytt särklassigt rekord. Det är en ökning med 72%(!) jämfört med 2021 då 0,64 TWh solel matades in till nätet.

Statistiken för installerad effekt och antal anläggningar kommer senare i vår, där kommer det med säkerhet också att bli nya rekord. Den installerade effekten vid utgången av 2021 var 1,587 GW och antal anläggningar 92 359 enligt statistik för nätanslutna solcellsanläggningar hos Energimyndigheten.

Det går inte att extrapolera ökningen av inmatad el till installerad effekt och antal anläggningar eftersom vi inte vet hur stor andel av solelen som var egenanvänd i fjol. Man kan misstänka att antalet stora anläggningar där all el eller en stor andel av elen matas in till nätet fortsatte att öka under 2022, vilket bör ge en totalt sett minskad egenanvändning i Sverige.

Kittlande tankar är om milstolpen 1 GW passerades och om 40 00-50 000 anläggningar installerades under fjolåret.

Andel inmatad solel av elanvändningen i Sverige under bästa timmen kl. 12-13 den 24 juni var 9,39% enligt min uträkning från Svenska kraftnäts elstatistik per timme. Om man även räknar med den egenanvända solelen betyder det att solel svarade för mer än 10% av Sveriges elanvändning under den bästa timmen 2022, om vi antar att all solel används i Sverige. Se tidigare inlägg “1 GW och 11% solel passerat under årets bästa timme“.

Solel svarade som mest för 6,76% av Sveriges elproduktion under 2022. Som mest matades 1,06 GW solel in till nätet den 24 juni kl. 12-13. Under 163 timmar var elproduktionen från solkraft större än från vindkraft.

Solkraft är på stark frammarsch i Sverige. Med de höga elpriser vi fått vill väldigt många husägare installera solceller på sitt tak, så ruschen lär fortsätta under 2023. Det har medfört väntetider på åtskilliga månader, då det kan vara leveranstider på komponenter och brist på montörer. Dessutom tillkommer ett starkt ökat intresse för solcellsparker. År 2023 kan bli ytterligare ett rekordår för solel i Sverige.

Det var runt 2 000 timmar solel svarade för minst 1% av Sveriges elproduktion under 2022. När får vi se solkraft i produktionsstatistiken från Svenska Kraftnäts Kontrollrummet 😉?

PS 2023-01-10. När det gäller egenanvändning av solel gjorde Energimyndigheten en uppskattning med hjälp av de 22 330 anläggningar som fanns i elcertifikatsystemet 2021. Man kom då fram till att egenanvändningen varierade mellan 36% och 39% för olika månader.

Låt säga att egenanvändningen var 35±5% under 2022. Då var den totala produktionen av solel under 2022 inklusive den egenanvända 1,7±0,1 TWh, motsvarande 1% av Sveriges elproduktion som enligt Energiföretagen preliminärt var 170,1 TWh under 2022.

PS 2023-03-18. Energimyndigheten har i nyheten Minskad elanvändning under 2022 publicerat att solelproduktionen var 1,956 TWh under 2022. Med tanke på att 1,103 TWh matades in till nätet enligt Svenska Kraftnäts statistik skulle det betyda att egenanvändningen var 1-1,103/1,956 = 44% under 2022. Det är överraskande högt med tanke på Energimyndigheten uppskattade att egenanvändningen varierande mellan 36% och 39% för olika månader 2021. Man får nog ta denna produktionssiffra för solel med en nypa salt och den har definitivt inte fyra siffrors noggrannhet.

Solel inmatad till elnätet i Sverige per månad under åren 2016-2022. Data från Svenska Kraftnäts elstatistik.

Andel solel inmatad till elnätet av total elanvändning i Sverige per timme under åren 2017-2022.

Andel solel inmatad till elnätet av total elproduktion i Sverige per timme under åren 2017-2022.

Andel inmatad solel av Sveriges elanvändning och elproduktion under bästa timmen 2017-2022.

Hur kan solel kombineras med jordbruk? – Arboga 2 februari

$
0
0

Arboga kommun och LRF:s kommungrupp i Arboga bjuder in till ett kostnadsfritt lärseminarium med Bengt Stridh, universitetslektor inom energiteknik på Mälardalens universitet.

– Just nu växer det fram en ökad medvetenhet om att vi kan bidra till elsystemet på lokal nivå och på ett nytt sätt utan att jordbruksareal behöver tas helt ur bruk. Solsambruk har en stor potential och framöver kanske det är lantbrukare i Arboga som står på tur att bli en del av den här spännande utvecklingen, säger näringslivschef Samuel Strömgren.

– Vi ser fram emot att få ta del av hans kunskaper samtidigt som deltagarna ges möjligheten att diskutera med experter från Mälarenergi, Vattenfall eldistribution och LRF. Vi vill hälsa alla varmt välkomna, säger Samuel Strömgren.

Tid: 2 februari kl. 19-20.45

Plats: Arboga bibliotek, galleriet.

Övrigt: Kaffe serveras och seminariet är kostnadsfritt

Vi har ingen elenergibrist i Sverige

$
0
0

Mälardalens universitet (MDU) har börjat ett samarbete med Västmanlands Läns Tidning (VLT) som innebär att olika forskare ska skriva krönikor för VLT.

Mitt första bidrag publicerades 2 februari. Min titel var “Vi har ingen elenergibrist i Sverige”. Den justerade VLT till “Är det elbrist i Västerås eller inte? Experten förklarar“. Jag är universitetslektor vid MDU, i hastigheten råkade VLT gradera upp min titel.

Försökte inom det utrymme som gavs att förklara skillnaderna mellan elenergibrist, eleffektbrist, kapacitetsbrist i elnätet och orsak till höga elpriser. När vår energiminister Ebba Busch i riksdagens partiledardebatt i januari yppade att vi är i ”den värsta energikrisen i mannaminne” höjde jag på ögonbrynen och undrade: Är vi? Vad menade  hon egentligen? Och hur uppfattar allmänheten ett sådant uttalande kan man undra?

Krönika i VLT

Har fått tillstånd av VLT att lägga ut krönikans text här.

KRÖNIKA Experterna förklarar

Bengt Stridh
Är det elbrist i Västerås eller inte? Experten förklarar

Blir elräkningen ännu högre i februari? Är det elbrist i Sverige? Och varför är det viktigt att förstå skillnaden på elenergi och eleffekt? Bengt Stridh som är universitetslektor i energiteknik på MDU förklarar allt du behöver veta för att förstå eldebatten.

Text:

Det här är en krönika. Analys och värderingar är skribentens egna.

Elpriserna har rusat i väg med rekordhöga elräkningar som följd. Vår energiminister säger att vi är i ”den värsta energikrisen i mannaminne”. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har varnat för elbrist. Svenska Kraftnät har sagt att risken för effektbrist och bortkoppling av el har ökat.

Alla har tankar och åsikter om detta. I olika media, uttalanden och samtal blandas korrekta fakta, felaktigheter, överdrifter, myter och åsikter. Flera helt olika frågor buntas ihop till ”energikris”. Det blir därmed svårt att bedöma vad som egentligen menas. Vi behöver lära oss att skilja på och förstå vad som menas med elenergibrist, eleffektbrist, kapacitetsbrist i elnätet och orsak till höga elpriser.

Elenergibrist

Svensk el hade ett lysande rekordår under 2022. Vi producerade mer el än någonsin tidigare med rekord för vindkraft och solkraft. Samtidigt minskade vår elanvändning vilket gav rekordstor export av el, var femte producerad kilowattimme gick till nettoexport. Under 2022 hade vi nettoimport av el under rekordlåga 190 av årets 8 760 timmar. Vi har ingen elenergibrist i Sverige.

Eleffektbrist

Om en eleffektbrist skulle uppstå i elnätet skulle det däremot kunna ge en risk för bortkoppling av el hos vissa användare. Eleffektbrist innebär att den önskade elanvändningen är större än vad som är möjligt att producera eller importera just då. För att en sådan brist ska uppstå måste flera saker inträffa samtidigt, som låg elproduktion, ingen eller otillräcklig möjlighet till import av el och att vi användare inte skulle anpassa vår elanvändning. Kommer det att hända i vinter? Nej. För under 2022 minskade vår elanvändning under hösten och vintern, vilket visar att vi kan spara el, och vi har en varm vinter som ger lägre elanvändning. Vi kan också anpassa vår elanvändning tidsmässigt. Om det skulle uppstå en akut brist på el i Sverige under vissa timmar kan vi alla hjälpas åt att flytta vår elanvändning från just dessa enstaka timmar till några andra. Risken för bortkoppling av el är därmed obefintlig under denna vinter.

Kapacitetsbrist i elnätet

Kapacitetsbrist i elnätet innebär att det helt enkelt inte finns tillräckligt många eller tillräckligt stora ledningar för att transportera elektriciteten till den som vill tända lampan. Mängden elenergi finns men inte kapaciteten i elnätet att leverera den eleffekt vi skulle önska. För vissa industrier som vill etablera sig eller utöka sin verksamhet kan det vara likadant. Mängden elenergi finns men elnätet klarar inte av att leverera tillräckligt hög eleffekt (kapacitet). Elnätet behöver därför byggas ut på flera håll i landet och det kommer att ta åtskilliga år. I dessa fall räcker det inte att tillföra ytterligare elproduktion, det är elnätets kapacitet som är den begränsande faktorn.

Höga elpriser

När det gäller de höga elpriserna skulle ytterligare elproduktion, oavsett vilket kraftslag den kommer från, kunna bidra till att i viss mån sänka elpriserna. Men vi kan inte komma ifrån att utvecklingen i Europa har haft och kommer att ha en mycket stor inverkan på våra elpriser. I merparten av Europa används fossilgas och kol för elproduktion och de minskade leveranser av dessa från Ryssland har drivit upp elpriserna kraftigt på kontinenten. Denna prisökning har spillt över på Sverige, då våra elnät och därmed elmarknader är sammankopplade. Lagren av fossilgas uppges dock vara välfyllda nu, så elpriserna bör sjunka något framöver.

Det man i första hand kan göra själv för att påverka sin elräkning är att se över sin elanvändning. Vi har varit väldigt duktiga på att spara el under september-november. Den bästa kilowattimmen är den sparade. En fråga är dock om vi kommer att vara lika duktiga på att spara el om vi inte behöver betala hela elnotan själva tack vare regeringens beslutade elstöd?

Kapacitetsfaktor – Vad är det?

$
0
0

Bor i Västerås och den lokala tidningen är Västmanlands Läns Tidning (VLT). Det har under de senaste månaderna skrivits flera insändare i VLT om kapacitetsfaktor för vindkraft, med flera felaktiga värden. Det gäller att vara källkritisk då myter och åsikter om energi frodas friskt i olika media och speciellt verkar det gälla vindkraft. Det är inte så svårt att själv ta reda på fakta. Här är mitt försök till det när det gäller kapacitetsfaktor för elproduktion med olika kraftslag.

Vad är kapacitetsfaktor?

Kapacitetsfaktorn anger hur stor andel av den teoretiskt möjliga mängden el som skulle kunna produceras om en anläggning för elproduktion gick med full effekt under årets alla timmar. Den beräknas som (elproduktion under viss tid)/(installerad effekt*tid)

Exempelvis skulle man med 1 kW kunna producera 8760 timmar * 1 kW = 8 760 kWh om anläggningen gick med den fulla effekten på 1 kW under årets alla timmar, om kapacitetsfaktorn var 100%. Ingen anläggning har dock så hög kapacitetsfaktor i praktiken.

1 TWh = 1 000 GWh = 1 000 000 MWh = 1 000 000 000 kWh.

Kapacitetsfaktor solkraft

Låt säga att en solcellsanläggning årligen producerar 1 000 kWh/kW. Kapacitetsfaktorn blir då 1 000/ 1*8 760 = 0,114 = 11,4%. De flesta solcellsanläggningar i Sverige har uppskattningsvis ett årligt utbyte i intervallet 800-1 200 kWh/kW.  Kapacitetsfaktorn blir då 9,1% – 13,7%.

Eftersom bara mängden solel som matas in till nätet mäts, och inte den egenanvända solelen, går det inte att få ett exakt värde på medelvärde för utbytet från alla Sveriges solcellsanläggningar. Därmed går det inte heller att få exakt värde på medelvärdet för kapacitetsfaktorn.

Kapacitetsfaktor vindkraft

I nämnda VLT har under de senaste fyra månader sex olika insändare i tur och ordning angivet följande kapacitetsfaktor för vindkraft:

  • 15-20%
  • 17% (värde från ”god vän” i USA som antogs vara relevant för Sverige)
  • 28% (enda korrekta för ett genomsnitt av alla svenska vindkraftverk 2021)
  • 17% (repris)
  • 6% sommartid och 11% vintertid (pensionerad civilingenjör(!) med hänvisning till Svenska Kraftnät)
  • 14% (insändaren med 17% två gånger angav ett nytt värde).

Energimyndigheten anger i databasen vindkraftstatistik att vi 2021 hade 4 754 vindkraftverk med en installerad effekt på 12,116 GW, som producerade 27 108 GWh (27,108 TWh) under 2021. Det tillkom 2,034 GW installerad effekt under året. Anta att halva den tillkomna effekten var installerad under hela året, då blir genomsnittet för året ca 11,1 GW. Kapacitetsfaktorn för 2021 blir få ca 27 108/(11,1*8760) = ca 28% i genomsnitt för alla svenska vindkraftverk, inklusive även äldre vindkraftverk med lägre kapacitetsfaktor än nya.

Vindkraftverken har blivit effektivare och då de byggs högre får man en jämnare vind. Svensk vindkraft skrev i juli 2021 att ”den nya landbaserade vindkraft som togs i drift i Sverige 2020 har en kapacitetsfaktor på ca 37%”. De anger också att kapacitetsfaktorn för nya vindkraftverk förväntas öka till 40% år 2025 och till 45% år 2030.

Med vindkraft till havs ökar kapacitetsfaktorn ytterligare. Energiföretagen skrev i september 2022 att ”Större vindkraftverk innebär att de fångar mer vind genom att ha större rotor (längre vingar) detta gör att den sk kapacitetsfaktorn till havs blir ca 50% jämfört med ca 40% på land.”

Kapacitetsfaktor kärnkraft

Enligt analys.se var kapacitetsfaktorn för våra sex nedlagda kärnkraftsreaktorer 61,2% – 74,9% med ett genomsnitt på 68,8%. För de sex reaktorer som fortfarande är i drift anges kapacitetsfaktorn vara 76,4%-83,8% med ett genomsnitt på 80,3%.

Enligt World Nuclear Organisation var den installerade effekten 2021 cirka 390 GWe med en elproduktion på 2 653 TWh. Det ger en kapacitetsfaktor på 77,7% i genomsnitt.

För enskilda reaktorer kan kapacitetsfaktorn vara högre enskilda år. Oskarhamn 3 satte 2021 ett produktionsrekord med 11,44 TWh. Med en maxeffekt på 1,450 GW ger det en kapacitetsfaktor 11 440/(1,450*8760) = 90%.

Kapacitetsfaktor vattenkraft

Enligt Energimyndighetens Energiläget i siffor 2022 var den installerade effekten 2021 för vattenkraft 16,286 GW och elproduktionen 71,788 TWh, som var över medelvärdet under senaste årtiondet. Det ger kapacitetsfaktor 71 788/(16,286*8760) = 50% som genomsnitt för den svenska vattenkraften under 2021.

Lule älv satte nytt produktionsrekord för sin vattenkraft under 2022. Sveriges största vatttenkraftverk Harsprånget producerade 2,89 TWh el ifjol. Med en effekt på 818 MW (olika värden förekommer i olika källor men litar på att ägaren Vattenfall vet bäst) ger det en kapacitetsfaktor på 2 890/(0,818*8760) = 40% ifjol.

Stornorrfors i Ume älv, som ligger betydligt närmare havet än Harsprånget, producerade 2,69 TWh under 2022. Med en effekt på 599 MW ger det en kapacitetsfaktor på 2 690/(0,599*8760) = 51% ifjol.

Eftersom vattenkraften används för att balansera mot övrig elproduktion och elanvändning körs den annorlunda än de övriga kraftslagen enligt ovan och därför inte nödvändigtvis vid högsta möjliga effekt vid varje tillfälle.

Vi har även kraftvärme som producerar både el och värme. Men räknade inte ut någon kapacitetsfaktor för elproduktionen då det blir lite missvisande eftersom även värme produceras samtidigt.

PS 18/3. La till ett värde för kapacitetsfaktor för världens samlade kärnkraft 2021. Justerade även lägsta värdet för de svenska reaktorer som är i drift från 77,7% till 76,4%.

Socialdemokratiska ledningen besökte Solvallen

$
0
0

Linde Energi och jag från Mälardalen universitets (MDU) agrivoltaiska team träffade socialdemokraternas ledning med Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson,  och Tobias Baudin, partisekreterare, idag vid den agrivoltaiska solcellsparken Solvallen i Vässlingby utanför Fellingsbro. Solcellsparken som Linde Energi låtit bygga kombinerar odling av vall och solceller på  jordbruksmark. MDU leder här forskningsprojektet Optimerad design av agrivoltaiska system i Sverige (Opti-APV) tillsammans med Linde Energi och Solkompaniet, med finansiering från KK-stiftelsen. Solkompaniet gjorde installationen och tyska cwf levererade monteringssystem och solcellsmoduler till anläggningen, som alldeles snart är inkopplad till elnätet.

Vet inte om Damberg och Baudin hade koll på potentialen för solkraft i Sverige före besöket. Men efter besöket hade de i alla det med tanke på deras uttalanden i Lindenytts artikel Damberg och Baudin besökte Solvallen i Vässlingby: ”Enorm potential”. För övrigt bra bilder i Lindenytt 😊. Även Örebronyheter uppmärksammade besöket.

Från vänster Peter Ström (chef elproduktion Linde Energi), Jens Isemo (VD Linde Energi), Bengt Stridh, Mikael Damberg, Tobias Baudin och Bengt Storbacka (oppositionsråd Lindesberg kommun) vid Solvallen 2023-02-22.

Besök vid Solvallen 2023-02-22.

635 kW är installerat vid Solvallen. Solcellsmodulerna är dubbelsidiga.


Vad är agrivoltaics? 21 mars hos Svensk Solenergi

$
0
0

I morgon tisdag bjuder Svensk Solenergi in till webbinarium och en diskussion om “Vad är agrivoltiacs”. Läs mer här.

I Sverige saknas en definition av vad som menas med ”agrivoltaics”, där jordbruk och solceller samsas på samma mark. Vi tittar på hur ”agrivoltaics” definieras i andra länder och diskuterar vad ”agrivoltaics” ska omfatta.

Vi saknar även ett vedertaget svenskt ord för ”agrivoltaics”.
Behövs mer än ett ord? Exempelvis

Beslut om nätavgift steg bakåt för solel i Sverige

$
0
0

I ellagen står det idag att

11 §   En elanvändare som har ett abonnemang för en säkring om högst 63 ampere ska inte betala någon avgift för att ansluta en produktionsanläggning som
1. producerar el vars inmatning kan ske med en effekt om högst 43,5 kilowatt, och
2. ansluts
a) där en anläggning för användning av el redan är ansluten, och
b) med en effekt som inte överstiger uttagsabonnemangets effekt. Lag (2022:596).

Det betyder att en mindre solelproducent exempelvis på småhus inte behöver betala någon avgift för det inmatningsabonnemang som behövs hos nätägaren för att kunna sälja överskottet av solel.

Energimarknadsinspektionen (Ei) skrev igår (20 mars) i “Ei:s bedömning: Ingen reducerad nätavgift för småskaliga produktionsanläggningar” att

Ägare av mindre produktionsanläggningar ska betala en nätavgift som speglar de faktiska kostnaderna för inmatning av el. En reducering av nätavgiften för småskaliga produktionsanläggningar innebär i praktiken att kostnaden skjuts över på andra nätkunder. Det är inte förenligt med EU:s elmarknadsförordning, som har företräde framför nationella bestämmelser.

–Ei:s bedömning är att bestämmelserna i ellagen inte får tillämpas i strid med elmarknadsförordningen. Nätägare ska därför inte längre reducera nätavgiften för småskaliga produktionsanläggningar, säger Carl Johan Wallnerström.

Ei har beslutat om inriktningen som innebär att bestämmelserna om reducerad nätavgift inte får tillämpas. Ei kommer att följa hur nätföretagen tillämpar de aktuella reglerna framöver.

Det betyder att alla solelproducenter kommer att behöva betala en årlig avgift för inmatningsabonnemanget i framtiden, om Ei:s bedömning ska följas.

Ett steg bakåt för solelproduktion i Sverige

Denna nyhet har uppmärksammats av media, exempelvis Slopad rabatt på el från solceller (Aftonbladet 20 mars), där Anna Werner, VD Svensk Solenerig, bedömer att den avgiften för inmatningsabonnemanget kan bli i “storleksordningen några hundralappar upp till någon eller några tusenlappar per år,” I artikeln skriver man vidare att

Hon efterlyser nu åtgärder från regeringen för att göra det mer lönsamt med solcellsproduktion. Även Anna Carlén på Ei pekar på att regeringen kan agera med mer stöd om man skulle vilja kompensera de mindre solcellsägarna för dyrare elnätsavgifter.

Det är en mindre glad överraskning för alla solcellsägare med dessa ändrade regler om årlig avgift för inmatningsabonnemanget. Hur stor den blir beror på vilket nätbolag man har. Det finns runt 150 nätbolag i Sverige och avgifterna kommer därför säkert att variera mycket beroende på vilket nätbolag man har.

I Elforsk-rapporten Nätanslutning av småskaliga solcellssystem för elförsäljning författad av Bengt Stridh 2005 påpekades att den höga kostnaden för inmatningsabonnemang gjorde att försäljning av överskottsel skulle bli en förlust eftersom intäkterna från försäljningen skulle bli lägre än priset för inmatningsabonnemanget för det solcellssystem på 3 kW som hade installerats vid ABB Corporate Research.

Fem år senare ledde denna insikt till att i april 2010 infördes en ändring i ellagen som gjorde att elanvändare som hade ett säkringsabonnemang om högst 63 ampere och som producerar el vars inmatning kan ske med en effekt om högst 43,5 kilowatt skulle inte betala någon avgift för inmatningen om man var en nettokonsument av el per kalenderår. Utan denna ändring i ellagen hade vi inte sett den stora ökning av solcellsanläggningar som tog fart när investeringsstödet infördes för alla i juli 2009. Lagändringen var därför en mycket viktig milstolpe för solel i Sverige.

En hög årlig avgift för inmatningsabonnemanget kan minska intresset att installera solceller och det är därför ett steg bakåt för att stödja solelprodukton i Sverige om avgiften för inmatningsabonnemanget återinförs för små solelproducenter.

Rekord för solceller 2022 – 55 000 anläggningar och 797 MW

$
0
0

Idag släppte Energimyndigheten den officiella statistiken för nätanslutna solcellsanläggningar 2022. Det installerades 55 333 anläggningar med en effekt på 797 MW under året. Jämfört med tidigare rekordåret 2021 är det en ökning med 108% i antal anläggningar och 60% i installerad effekt. Totalt fanns det 147 692 anläggningar med en installerad effekt av 2,38 GW vid årsskiftet, vilket gör 227 W per invånare.

51 091 anläggningar av de installerade under 2022 hade en effekt på mindre än 20 kW och svarade för 70% av den installerade effekten. Det är ett trendbrott jämfört med 2020-2021 då dessa mindre anläggningar svarade för 50% respektive 49% av årets installerade effekt.

4 236 anläggningar med installerad effekt 214 MW hade en effekt på 20 – 1 000 kW och svarade för 27% av installerad effekt 2022. Det är en ökning från 2 985 anläggningar med installerad effekt 184 MW år 2021.

Lite överraskande att det bara vara 6 anläggningar, 3% av installerad effekt, som var större än 1 MW. Det är en minskning jämfört med året innan då 37 anläggningar större än 1 MW med en total effekt på 68 MW svarade för 14% av årets installerade effekt.

2 TWh producerat under 2022

I tidigare inlägg “Rekord för solel under 2022” framgick att den inmatade solelen till nätet ökade med 72% under 2022 jämfört med föregående år. Enligt Energimyndighetens nyhet “Minskad elanvändning under 2022” från 27 februari uppskattas den totala produktionen av solel i Sverige, inklusive den egenanvända solelen, ha ökat från 1,127 TWh under 2021 till 1,968 TWh under 2022, en ökning med 75%.

1,2% solkraft i Sveriges elproduktion 2022

Solkraft svarade med 1,968 TWh för 1,2% av Sveriges elproduktion på 170 TWh under 2022.
Man får tänka på att den totala solelproduktionen, inklusive den egenanvända solelen, är ett av Energimyndigheten beräknat värde som har en viss osäkerhet och som inte har en noggrannhet på fyra siffror. Osäkerheten i andel av Sveriges elproduktion ligger nog i häraden ±0,1% är min tro.

Varför blev det inte 1 GW under 2022?

Tidigare har det cirkulerat uppgifter om att över 1 GW installerades i Sverige under 2022, men den släppta statistiken visar att det fattades 0,2 GW till 1 GW. En rätt stor skillnad.

En bidragande orsak är att troligen växelriktarens AC-effekt rapporteras istället för DC-effekt för solcellsmodulerna vid färdiganmälan. Växelriktarens effekt brukar ha en lägre effekt än solcellsmodulerna effekt och därför spelar det roll om man rapporterar modulernas DC-effekt, som man troligen gjorde “förr”, eller växelriktarens AC-effekt, som man troligen gör numera eller åtminstone som nätägarna önskar att man ska rapportera vid föranmälan och färdiganmälan eftersom det är ett viktigare värde för nätägaren. Men det gör det också svårare att veta hur mycket moduleffekt som egentligen är installerad. Energimyndigheten anger i mail att “Vi samlar in, i praktiken, AC (växelriktarens effekt) från nätägaren.”

Det skulle också kunna förklara skillnaderna mellan ökningen inmatad el till nätet (72%) och ökning i uppskattad elproduktion (75%), som i första hand bestäms av den installerade moduleffekten antaget att växelriktaren endast i obetydlig omfattning begränsar den producerade solcellseffekten, under 2022 jämfört med ökningen i installerad effekt (60%).

PS. Har uppdaterat inlägget några gånger under morgonen-förmiddagen.

Storlek (kW) Antal totalt Effekt totalt (MW) Antal 2022 Effekt 2022 (MW) Andel av effekt 2022
< 20 131 298 1 347,35 51 091 557,96 70%
20 – 1 000 16 329 892,93 4 236 217,68 27%
> 1 000 65 144,05 6 21,68 3%
Totalt 147 692 2 384,33 55 333 797,32

Totalt antal solcellsanläggningar per storleksklass under 2016-2022. Data från Energimyndigheten.

Antal solcellsanläggningar per storleksklass och år under 2017-2022. Data från Energimyndigheten.

Totalt installerad effekt per storleksklass under 2016-2022. Data från Energimyndigheten.

Installerad effekt per år under 2017-2022. Data från Energimyndigheten.

Så kan agrivoltaiska system boosta jordbruket – 17 maj

$
0
0
Onsdag 17 maj kl. 11.00-11.30 håller LRF ett kostnadsfritt webbinar med titeln “Livsmedel och energi – så kan agrivoltaiska system boosta jordbruket” ingående i serien “Framtidens bonde”. Anmälan görs på webbinarsidan. Medverkande: Ulf Andersson, lantbrukare, Bent Stridh, universitetslektor Mälardalens universitet … Fortsätt läsa

Seminarium: Solceller på jordbruksmark – beständig intressekonflikt eller möjlig symbios?

$
0
0

Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien anordnar torsdag 1 juni ett hybridseminarium med titeln “Solceller på jordbruksmark – beständig intressekonflikt eller möjlig symbios?“. Anmälan görs på webbsidan för seminariet.

Program

10.00 Välkomsthälsning
Peter Normark, akademisekreterare och vd

10.05 Inledning moderatorer
Lisa Karlsson och Lennart Wikström

10.15 Vad säger lagen?
Malin Wik, rådman, Mark-och miljödomstolen, Nacka

10.40 Solsambruk – jordbruk och solceller tillsammans
Bengt Stridh, universitetslektor, Mälardalens universitet

11.00 Solbruk
Tove Zellman, miljöstrateg, Region Skåne

11.20 Lantbrukarnas riksförbund om solceller på åkermark
Dan Sandberg, verksamhetsutvecklare, LRF

11.40 Hur skapar vi en praxis som vi kan lita på?
Fredrik Fredriksson och Kristina Höök-Patriksson, Länsstyrelsen, Västra Götaland

12.00 LUNCH

13.00 Så hanterar vi målkonflikter
Anke Fischer, professor, Sveriges Lantbruksuniversitet

13.30 Samtal: Hur skulle vi vilja att det fungerar?
Lena Ingvarsson vice preses KSLA, Anke Fischer, professor, SLU, deltagare

14.50 Avrundning
Lisa Karlsson och Lennart Wikström

15.00 Avslutning

Viewing all 318 articles
Browse latest View live